Profikoření - Čočka hnědá velkozrnná celá (25 Kg) - diskuze
Výrobce: Profikoření
Čočka velkozrnná celá
Čočka se začala pěstovat již před 2-6 tis. lety př. Kr.. Byla využívána nejen pro lidskou výživu, ale také ke krmným účelům.
Mezi největší pěstitele se řadí Kanada, Indie a Turecko. V mnoha zemích tvoří důležitou složku stravy, a to zejména v Indii, kde velkou část obyvatelstva tvoří vegetariáni.
Vzhled a barva: sušená kulatá plochá zrna, barva hnědozelená, žluté jádro
Velikost zrn: 11-12 mm
Použití v kuchyni: do polévek, jako příloha k masu, do salátů, u nás nejznámější čočka na kyselo s vařeným vejcem. V světě často míchána s rýží či sýrem.
Skvělým dochucovadlem čočky je kurkuma, zázvor, česnek, kmín a tymián.
Neměla by se konzumovat syrová – pokud ji však předem nenaklíčíte (což zpravidla trvá 2 – 3 dny). Před vařením by se měla namočit do vody zhruba na 7 hodin.
Čočka se vaří 15 – 30 minut. Sušená čočka vařením přibližně zdvojnásobí svůj objem. Vařenou čočku můžete zamrazit a využít později.
Pozitivní účinky: čočka má nízký obsah tuků a kalorií a naopak vysoký obsah vlákniny a sacharidů. Čočka je hned po masu, drůbeži, rybách a sóji, nejbohatším zdrojem bílkovin.
Je také skvělým zdrojem kys. listové, dobrým zdrojem železa, zinku manganu i mědi.
Nutriční hodnoty na 100g:
energetická hodnota 322 kcal
bílkovin
Čočka se začala pěstovat již před 2-6 tis. lety př. Kr.. Byla využívána nejen pro lidskou výživu, ale také ke krmným účelům.
Mezi největší pěstitele se řadí Kanada, Indie a Turecko. V mnoha zemích tvoří důležitou složku stravy, a to zejména v Indii, kde velkou část obyvatelstva tvoří vegetariáni.
Vzhled a barva: sušená kulatá plochá zrna, barva hnědozelená, žluté jádro
Velikost zrn: 11-12 mm
Použití v kuchyni: do polévek, jako příloha k masu, do salátů, u nás nejznámější čočka na kyselo s vařeným vejcem. V světě často míchána s rýží či sýrem.
Skvělým dochucovadlem čočky je kurkuma, zázvor, česnek, kmín a tymián.
Neměla by se konzumovat syrová – pokud ji však předem nenaklíčíte (což zpravidla trvá 2 – 3 dny). Před vařením by se měla namočit do vody zhruba na 7 hodin.
Čočka se vaří 15 – 30 minut. Sušená čočka vařením přibližně zdvojnásobí svůj objem. Vařenou čočku můžete zamrazit a využít později.
Pozitivní účinky: čočka má nízký obsah tuků a kalorií a naopak vysoký obsah vlákniny a sacharidů. Čočka je hned po masu, drůbeži, rybách a sóji, nejbohatším zdrojem bílkovin.
Je také skvělým zdrojem kys. listové, dobrým zdrojem železa, zinku manganu i mědi.
Nutriční hodnoty na 100g:
energetická hodnota 322 kcal
bílkovin
Parametry
| Forma | celé |
| Hmotnost | 25000; 5000 |
| Výrobce | Profikoření |
Cena od 226 Kč - 1 039 Kč v 1 obchodě
Dotazy, recenze a diskuze k Profikoření - Čočka hnědá velkozrnná celá (25 Kg)
Přidat dotaz
Přidat rezenci, hodnocení
Přidat rezenci, hodnocení
Hotové jídlo Forestia Těstoviny s baza
Rapunzel WF Čokoláda horká 85% BIO 80
Hotové jídlo Forestia Chili con Carne
Irbis Sweet 200 tablet
NATU Švestky Ashlock bez pecky 500 g
Allnature Kokosový sirup BIO
Perník s.r.o. Sušenky ovesné čokoládov
Lieskovce v bielej čokoláde s malinami
Hotové jídlo Forestia Hovězí Stroganof
Allnature Javorový sirup BIO 250ml
Prášek kypřicí do pečiva bez fosfátů b
Čokoláda mléčná BIO 100 g Rapunzel*

























Přidat dotaz